Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A PCOS leggyakoribb jelei és tünetei, amikről jó, ha tud
  2023-11-22 22:45:13, szerda
 
  A policisztás ovárium szindróma a leggyakoribb hormonális rendellenesség fiatal lányoknál és reproduktív életkorban lévő hölgyeknél, jellemzően 18 és 44 éves kor között fordul elő. Szélsőséges esetben akár fiatalabb lányokat is érinthet a betegség.


A fejlett világban 15 nőből legalább egy szenved a betegségben.

Mi okozza a PCOS-st?

A PCOS leggyakoribb okai: fizikai aktivitás hiánya, elhízás, túlzott mennyiségű tesztoszteron hormontermelés, genetikai tényezők.

Az inzulin rezisztencia is egy gyakran emlegetett ok, mivel hozzájárul az emelkedett tesztoszteron szinthez.

Az inzulin egy hormon, amit a szervezet azért termel, hogy csökkentse a vércukor szintet (azáltal, hogy a glükózt bejuttatja a sejtekbe). Inzulin rezisztencia során a sejtek érzéketlenné válnak az inzulinnal szemben, így a vércukorszint megnő.

Mindez arra ösztönzi a szervezetet, hogy még több inzulint termeljen, s így kialakul az ördögi kör, melynek során a vér inzulinszintje is megnő.

A PCOS hatása

A PCOS a leggyakoribb oka a meddőségnek a nők között. A rendellenesség anovulációs meddőséget okoz.

Jelenleg a PCOS-nek nincs egyértelmű gyógymódja, habár életmód változtatással, a fizikai aktivitás növelésével, fogyással jól kontrollálhatóak a tünetek. Fogamzásgátló tabletták és más gyógyszerek szedésével kezelhető a betegség.

A legtöbb nő esetében csak akkor történik meg a betegség felismerése, amikor nem sikerül teherbe esniük.

A PCOS 10 leggyakoribb jele és tünete

1, Rendszertelen menstruációs ciklus
A tartósan szabálytalan menstruációs ciklus a PCOS leggyakoribb tünete. A hormonális rendellenesség ugyanis tesztoszteron túltermelődést indít el, a túlzott mennyiségű tesztoszteron hatására pedig ciszták alakulnak ki a petefészekben. Ezek a ciszták pedig megakadályozzák a petesejt kijutását a petefészekből, ezzel akadályozva a menstruációt.

Egy 2014-es tanulmány szerint (Human Reproduction) egyértelmű kapcsolat van a serdülő korban tapasztalt szabálytalan menstruációs ciklus és a PCOS, valamint a későbbi meddőség kialakulása között.

Ha ez a serdülő kor vége felé jelentkezik, még nagyobb a valószínűsége a hormonális rendellenesség kialakulásának.

2, A menstruáció hiánya
Ez a PCOS kevésbé gyakori tünete, melynek során a nő menstruációs ciklusa 16 és 18 éves kora között sem alakul ki. Gyakoribb tünet a rendszertelen menstruációs, illetve a szekunder amenorrhea, melynek során a nő menstruációja legalább 6 hónapra abbamarad.

3, Túlzott mennyiségű arc és testszőrzet
Ez a tünet szintén a túlzott mennyiségű tesztoszteron termelés eredménye, így a PCOS egyik gyakori tünete.

Ilyen esetben a szőr általában a felső ajkakon, az állkapocs és az áll területén, a kezeken, lábakon, combokon, mellkason és hason nő nagyobb mennyiségben. A hirsutismus 4 esetből 3-nál hormonális problémára vezethető vissza.

4, A haj elvékonyodása és kihullása
Az elvékonyodott haj és a gyors hajhullás a hormonális egyensúly felborulásának, így a PCOS-nek is gyakori jele. A megnövekedett mennyiségű tesztoszteron egy része a fejbőrbe vándorol, ahol interakcióba lép a hajhagymában található enzimekkel és dihidro-tesztoszteronná (DHT) alakul.

A DHT hozzákötődik a hajhagymához, s végül a hajszál elvékonyodását, majd kihullását okozza.

5, Pattanások
Ha a pattanások kialakulása 25 éves kor utánra tehető, érdemes PCOS-re gyanakodni. A hirsutismushoz hasonlóan a pattanások kialakulása is a túlzott tesztoszteronszint eredménye, ami serkenti az olajtermelést a faggyúmirigyekben.

A PCOS miatt kialakuló pattanások az arcon, állon, állkapcson, nyakon fordulnak elő. Az ilyen típusú pattanások tovább tartanak, mint a normál pattanások.

6, Túlsúly, hízás, fogyási nehézség
A PCOS-es betegek nem mindig kövérek, de jellemzően nem is vékonyak. A PCOS-ben szenvedő hölgyeknél általában lelassul az anyagcsere, így fokozatosan kialakul a túlsúly is.

Általánosságban elmondható, hogy a PCOS-es nők 50%-a túlsúlyos vagy elhízott és a legjellemzőbb a hasi zsírszövet kialakulása.

A PCOS másik gyakori tünete, hogy a beteg képtelen fogyni.

7, Magas vérnyomás
PCOS során szív és érrendszeri szövődmények is kialakulhatnak. Ez nyilvánvaló, hiszen a betegség jellemző tünete az inzulin rezisztencia, a magas vérnyomás és a túlsúly.

A magasabb BMI-indexszel rendelkező PCOS-ben szenvedő nőknél gyakori a magas vérnyomás kialakulása egy 2015-ös tanulmány szerint (The Amrican Journal of Hypertension).

8, Abnormális bőr elszíneződés
A PCOS abnormális bőr elszíneződést is okozhat, melynek során barna területek jelennek meg a tarkón és a hajlatokban. Ezen bőrterületek felülete jellemzően durva.

Egy 2011-es vizsgálat szerint 30-ból 6 esetben a PCOS (az inzulin rezisztencia és magas inzulinszint) okozza a megváltozott bőrfelületet.

Ez egy igen jellemző tünet, a 18 és 32 év közötti betegek közel 70%-ánál előfordul.

9, Stressz
Egy 2012-es kutatás eredményei azt mutatták, hogy 81 PCOS-es nő közül 32 szenvedett neurózisban, 29 magas szintű, 12 pedig extrémen magas szintű stresszben.

10, Depresszió
A stresszhez hasonlóan a depresszió is az egyik pszichés manifesztációja lehet a PCOS-nek.
Ez különösen jellemző a magasabb BMI-jű PCOS-es betegekre.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: kontrollálhatóak, megakadályozzák, általánosságban, manifesztációja, tesztoszteronná, elvékonyodását, kialakulhatnak, hirsutismushoz, felborulásának, inzulinszintje, rendellenesség, túltermelődést, változtatással, hormontermelés, kialakulásának, petefészekben, fogamzásgátló, rendszertelen, olajtermelést, tesztoszteron, petefészekből, elvékonyodása, megnövekedett, menstruációja, elszíneződést, elvékonyodott, vércukorszint, valószínűsége, legjellemzőbb, bőrterületek, hozzákötődik, hajhagymában, hajhagymához, rezisztencia, leggyakoribb, elszíneződés, policisztás ovárium, leggyakoribb hormonális, fejlett világban, inzulin rezisztencia, gyakran emlegetett, emelkedett tesztoszteron, szervezet azért, vércukor szintet, glükózt bejuttatja, sejtek érzéketlenné, inzulinnal szemben, vércukorszint megnő, rendellenesség anovulációs, fizikai aktivitás, betegség felismerése, tartósan szabálytalan, Human Reproduction, Amrican Journal, BMI-jű PCOS-es,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Akarat  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Akarat  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Png kutya  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Hiányzik  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Annuska bar...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Hogy lehet megtartani  Neked tudnod kell  Zilahy Lajos gondolata  Adakozás  Adakozás  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  képre írva  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Mi lenne ha  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Szép napot kívánok  Idő  Jónás Tamás – Végtelen b...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png ház  Akarat  Németh László tollából  Adakozás  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Szép estét  Szép estét kedves látogatóimna...  s immár én is felragyogva, ért...  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Png csokor  Egy lelki imádság  A jó emberek mindig szépek mar...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Szép estét  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Idő  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  A másik dolog,  Erdőn  Szép estét kedves látogatóimna...  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Adakozás  Akarat  Egy maradéktalanul uralt világ  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Mindig jusson idő nevetni  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Irgalom és ítélet  Leonardo da Vinci gondolata  Lóhere 
Bejegyzés Címkék
policisztás ovárium, leggyakoribb hormonális, fejlett világban, inzulin rezisztencia, gyakran emlegetett, emelkedett tesztoszteron, szervezet azért, vércukor szintet, glükózt bejuttatja, sejtek érzéketlenné, inzulinnal szemben, vércukorszint megnő, rendellenesség anovulációs, fizikai aktivitás, betegség felismerése, tartósan szabálytalan, hormonális rendellenesség, túlzott mennyiségű, ciszták pedig, petesejt kijutását, 2014-es tanulmány, serdülő korban, későbbi meddőség, menstruáció hiánya, rendszertelen menstruációs, szekunder amenorrhea, tünet szintén, szőr általában, felső ajkakon, gyors hajhullás, hormonális egyensúly, megnövekedett mennyiségű, fejbőrbe vándorol, hajhagymában található, hajszál elvékonyodását, pattanások kialakulása, hirsutismushoz hasonlóan, ilyen típusú, normál pattanások, hasi zsírszövet, beteg képtelen, betegség jellemző, magas vérnyomás, magasabb BMI-indexszel, 2015-ös tanulmány, 2011-es vizsgálat, megváltozott bőrfelületet, igen jellemző, 2012-es kutatás, stresszhez hasonlóan, egyik pszichés, magasabb BMI-jű, kontrollálhatóak, megakadályozzák, általánosságban, manifesztációja, tesztoszteronná, elvékonyodását, kialakulhatnak, hirsutismushoz, felborulásának, inzulinszintje, rendellenesség, túltermelődést, változtatással, hormontermelés, kialakulásának, petefészekben, fogamzásgátló, rendszertelen, olajtermelést, tesztoszteron, petefészekből, elvékonyodása, megnövekedett, menstruációja, elszíneződést, elvékonyodott, vércukorszint, valószínűsége, legjellemzőbb, bőrterületek, hozzákötődik, hajhagymában, hajhagymához, rezisztencia, leggyakoribb, elszíneződés, hypertension, interakcióba, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3055
  • e Hét: 27946
  • e Hónap: 59432
  • e Év: 264133
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.